Wat is emotionele incongruentie?

Ons gedrag komt voort uit verschillende zichtbare en onzichtbare delen. Het zichtbare deel, gedrag en communicatie, wordt ook wel het topje van de ijsberg genoemd. Het lijkt wel een prachtig geslepen diamant. Maar het topje bestaat slechts uit 1/8 deel van alle deeltjes die meespelen in ons gedrag. Het grootste deel is onzichtbaar en zit ‘onder water’ (7/8 deel). Dit wordt ook wel de emotionele onderstroom genoemd.

Deze onderstroom bestaat uit o.a. overtuigingen, waarden, normen, principes, ongeuite emoties en gevoelens, oordelen en conditioneringen. Deze deeltjes sturen ons gedrag, waarvan we ons vaak niet bewust zijn. Deze onderstroom zegt soms het tegenovergestelde van het gedrag dat we tonen. Dit heet incongruent gedrag. Datgene wat we zeggen komt dan niet overeen met datgene wat we voelen of denken.

 

Waarom zijn we emotioneel incongruent?

Jij zegt dat het goed met je gaat. Ondertussen zit je met iets. Dit gevoel neem je onbewust mee in het gesprek dat je voert. Je gesprekspartner zal dit aanvoelen. Dat voelt voor hem onveilig. Hij krijgt de boodschap dat het goed gaat, maar voelt dat niet zo aan bij jou.

Emotionele incongruentie gaat altijd over het niet willen ervaren van onze diepe emoties zoals meestal angst, maar ook verdriet, boosheid, frustraties. Vaak gaan we het liever uit de weg vanwege status. Daarmee creëren we incongruent gedrag. Gedrag waar we diep in ons hart niet blij mee zijn. Maar wat er voor zorgt dat we niet naar onze emoties hoeven te kijken.

Vaak zeggen we ‘ja’ of ‘misschien’ en bedoelen we ‘neen’ maar durven we niet een andere mening te geven omdat we bang zijn om niet aanvaard te worden of de ander te kwetsen.

De uitdaging is om incongruent gedrag congruent te maken, pas dan ben je werkelijk authentiek. We gaan dus kijken daar waar het gedrag ontstaat, in de onderstroom. Hoe pak je dat aan?

Stap 1: Schrijf een ontevreden gevoel op zoals irritatie, frustratie, onmacht of teleurstelling.

Stap 2: Ontdek je angst. Ga vervolgens in je intuitie staan en voel je angst. Accepteer dat deze angst er is door hem ook op te schrijven of te uiten.

Stap 3: Benoem voor jezelf wat je werkelijk wilt. Achter elke angst zit een verlangen. Probeer dit verlangen te voelen en mee te nemen in je gedrag.

 

Wat vertellen paarden ons hierover?

Het paard heeft een speciaal ontwikkelde neocortex: de gevoelens die het menselijk zenuwstelsel uitzendt zitten op dezelfde golflengte als die van het paard. Het paard is dus hooggevoelig. Het werkt niet met alles wat niet authentiek is, en kan dan hevig reageren of weinig respect tonen. Het is dan niet stout maar laat de gevoelens zien achter de façade. 

Zo helpt het paard je nog meer tot bewustwording, tot bevestiging. Op het moment van bewustwording is het er, trouw en authentiek zoals het is, als steun om samen met jou de diepte in te gaan in verbinding. Hij helpt je doorheen je emoties te gaan, zodat er doorstroming is ipv dat je gaan vluchten voor je emoties of je incongruent gedragen. Het paard creëert zo een helende ruimte.