De ezel wordt vaak geassocieerd met domheid, maar dat is onterecht. Hij is bijzonder intelligent en voorzichtig. De ezel is eigenzinnig: hij doet niets wat hij niet wil doen. Is echter eenmaal zijn vertrouwen gewonnen, dan is hij vriendelijk en volgzaam en sluit hij soms vriendschappen voor het leven. De ezel maakt zich graag nuttig. Hij is erg sterk en heeft een goed uithoudingsvermogen. Hij leeft in groep en is vaak erg actief en levendig.

Kortom, ezels zijn sympathieke dieren die heel goed mensen aanvoelen. Ze zijn zeer dankbaar om met kinderen te werken. Enerzijds voelen ze de onschuld van de kinderen aan, anderzijds is het opmerkelijk hoe kinderen het gedrag van ezels kunnen lezen. 

Zo start binnenkort Jeugdzorg Emmaüs met een ezeltjeswerking op de Valkenissehoeve in Hemiksem. Heleen Bolle, bezielster van de werking met ezeltjes vertelt: “Je kan verschillende activiteiten plannen als jongeren deelnemen aan een sessie met ezels. Als ze nog niet vertrouwd zijn met dieren kan het al heel wat zijn om te helpen bij de verzorging of te gaan wandelen. Zo heb ik onlangs gewerkt met een jongen die zwaar gepest werd op school. Ik gaf hem oefeningen waarbij hij de ezel kon leiden. Deze oefeningen droegen duidelijk bij tot zijn assertiviteit. Fier kon hij op school vertellen wat hij gedaan had. Het is soms spectaculair hoe je jongeren ziet evolueren als zij regelmatig met ezeltjes werken.”

Wat een mooi project!